Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sietős irodista ebédje a Downtown Caféban

Hová menjen délidőben az egyszeri irodista, hogy éhségét csillapítsa? Az elmúlt években a város több pontján zavarba ejtő mennyiségben jöttek létre kifejezetten ebédeltetésre szakosodott műintézmények. Ezek minősége és árszintje szélsőségek között ingadozik. De legalább választék van, ellenben a város bizonyos pontjain egyelőre várat magára az éttermi sokszínűség. Ilyen terület egyelőre a megújult Mester utca és a Soroksári út közötti terület. Új építési lakónegyedek, irodák, maga a Vidékfejlesztési minisztérium is megtalálható itt, tehát nem mondható, hogy ne lenne meg az igény a minőségi ebédeltetésre.

Magányos kínai büfé, bezárt és kiadó Vaskapu étterem egy-két „café” kínálja magát, de most tipp alapján már megvan az ebéd helyszín. Egy újonnan nyílt, a környéken dolgozók és élők számára déli étkezést kínáló étterem a Downtown Café & Restaurant. Mondjuk, pontos tipp nélkül nem is lehetne megtalálni, hiszen az Ipar utca elején a Soroksári úthoz közel lévő új irodaház földszintjének hátsó traktusában bújik meg. Az azonos nevet viselő irodaház bejárata előtt magányos megállító tábla hirdeti a napi menü lehetőségét. Belépve az irodaház előterébe recepcióval és beléptető kapuval találja magát szemben az egyszeri éhes vendég, szerencsére az idősebb biztonsági személyzet készségesen mutatja az utat a kapukon túli étterem felé.

Kávézó, lobby és maga az étterem követi egymást, az irodaház túlsó végén kis kerthelyiséggel. Minőségi berendezés, és jó térelosztás jellemzi a helyet. Vendégek sorjáznak az ételes pult előtt, így a sorban várakozva a kifüggesztett palatábláról már választok is, mire sorra kerülök. Napi két féle, két fogásból álló menü, önálló ételek, desszertek. Hívogat a somlói galuska, szépen tálalt, így az ételsorom vége már rendezve van. Hideg meggyleves és szárnyas gyros tálra esik a választásom, halat, mely a másik választható menüelem, most nem kívánok. Elsőre megállapítható, nem visz nehéz rusztikus konyhát a Downtown, érthető is, alvó irodistákat nem szeretnek látni a cégvezetők.

A fogások egyszerűek, könnyedek. A tányérok és az étkészlet túlmutat a megszokott tálcás menüs éttermek színvonalán, jóleső dolog, nem kopott eszközökkel enni. A hideg meggyleves, puritán módon tálalt, hál istennek nincs rajta a „kötelező” műtejszínhab korona. Nagyon jó, hogy szakítottak a tejes, tejszínes gyümölcsleves vonallal. Turmixolt gyümölcs adja az alapját a levesnek, halványan kiérződik a fűszerek, fahéj, szegfűszeg aromája is, nem túl harsány, hanem lágy hűvös leves. Egy kis szűréssel és további apró kiegészítéssel egy nagyon kellemes gyümölcslevessé válhat. A főétel, szárnyas gyros tál. Hozza a minden egyben elvárásokat. Hús, krumpli, saláta, öntet, pita kenyér negyedek. Az adag több mint bőséges, bár az arányok elcsúsznak. A tányér végére, bármily beosztóan próbálom is fogyasztani tetemes mennyiségű saláta szomorkodik a tányéron. Megszánom és elfogyasztom, mivel friss és egyszerű.

Ezért jók a napi menüztető helyeken fogyasztani, mindig friss az étel. Ahol egyszer ebédeltető helyen fáradt, „másnapos” ételt tálalnak, oda többet nem szabad menni.  De a Downtown tartja a színvonalat, a főtételen túl is. A somlói szépen tálalt, ezért is jött meg hozzá a gusztusom. Kóstolásra két apróság merül fel. Egyrészről kissé kevés és jellegtelen a csokoládé öntet, másrészről tömörebb a szerkezete a galuskának, mint elvárható lenne. A szaftos, sziruppal megöntözött és könnyed krémmel rétegelt somlóit jobban favorizálom. Összességében a menü ára 990 forint, ehhez jön a Somlói 400 forinttal. Korrekt ár figyelembe véve a kellemes környezetet és az ételeket.

Ha a konyha leküzdi az apróbb bakikat, az ételen belüli adagok arányait finomítja és előáll egy két figyelemfelkeltőbb fogással, amely megmozgatja az álmos irodisták fantáziáját, akkor nem sokáig marad titok a létezése a környéken élők és dolgozók számára. Ha a Soroksári út környékére vetődik valaki déltájban, akkor a Downtown egy biztos választás arra, hogy egyszerűen és gyorsan megebédeljen.

A teszt időpontja: 2014.július 11. A teszt az adott időpontban tapasztaltak leírását tartalmazza, a teljesítmény a tesztet követően változhat. A tesztben leírtak szubjektív véleményt tartalmaznak, hiszen minden ember ízlése más és más. Amennyiben véleménye, hozzászólása lenne, kérjük, tegye meg!

0 Tovább

Étterem teszt: NU Bistro – kozmopolita lokáció a Grand Boulevard mellett

Grand Boulevard, Place Eiffel. Világváros. Ez is Budapest. A Nyugati tér környéke az elmúlt évek folyamatos megújításának egyik helyszíneként az indusztriális közlekedési csomópontból egyre inkább élhető, megélhető környékké kezd alakulni. Így képzelhették el a múlt századelői városújítók, köztük Podmaniczky báró is, kiről a közelben lévő, egyelőre hangulatosnak nem nevezető utca is a nevét kapta. A kozmopolita életérzésnek a színvonalas éttermek is szerves részét képezik, melynek az Eiffel téren egy újnak tűnő japán „all you can eat” étteremmel együtt a tesztalany NU Bistro próbál megfelelni. Lássuk hogyan?

A bizonytalanul, de korán beköszönő nyár egyik első napján keressük fel az éttermet, mely az Eiffel téri „gödörben” található. Hangulatos szépen rendezett tér, mely elfeledteti a tőle 30 méterre nyüzsgő nagykörúti forgalmat.  Az étterem tábláját elfedik a napernyők, de kizárásos alapon a fent részletezett éttermi választékból könnyedén kiválasztható a célpont. Helyet foglalunk a teraszon, a pincérek köszöntenek, miközben legalább négyen sürögnek a hétköznap 12.00 óra előtt már jelentős foglaltságot mutató asztalok között. Étlapot kapunk, mely könnyen áttekinthető révén négy-négy elő és főétel illetve három desszert szerepel rajta. Az ételek külön-külön árral ellátva is rendelhetőek, de a mostanság népszerű szisztéma szerint 3 fogás kedvező 1790 Ft-os áron elérhető. Kell ennél több?

Felszolgáló érkezik, italrendelés felől érdeklődik. Megrendeljük. Limonádék, narancsos, grapefruitos, bodzás. Nem bonyolult, jóleső frissítők. Italok után az ételek is átbeszélésre és rendelésre kerülnek. Sajnálatos módon az egyik előétel (Lengyel karfiol, szalonnás tejfölhab, tökéletes tojás) nem érhető még el, de a helyette kért leves kárpótol.

Kétféle előételt választottunk, egyik fehérrépa krémleves, turbolyával és gránátalmával, a másik egy itthon nem elterjedt francia klasszikus a Vichyssoise. Burgonya és póré krémleves. Hidegen. Több hideg, zöldségalapú leves kéne a nyári déli menükbe (például, tarator vagy kapros savanyú káposzta krémleves). Nagyobb érdeklődéssel választanánk, mint a sokszor kissé egysíkúan megoldott hideg gyümölcs leveseket. A Vichyssoise hideg, habos, nem túl sűrű és krémes. Könnyű állagú burgonya kockák és póréhagyma darabkák szolgálnak önbetétként. A leves tetején kevés snidling. Szép indítás, miként a másik megfelelő hőmérsékleten kapott fehérrépa leves. Fehér, selymes, nem túl tejszínes üdítően pikáns leves, melyet szépen pöttyöz az élénkvörös gránátalmamag. Benne még pár szál turbolya, mely kissé ánizsos aromájával tovább emeli a leves ízét. Szép.

Főtelekből választható, tőkehal, csülök, nyúl és tészta alapú fogás is. Mindenki találhat kedvére valót, kompromisszumot kötni nem kell. A nyúlcomb filézve panko morzsában bundázva érkezik beluga lencseraguval és salátával. A hús panírja pankohoz illően ropog, a belső tartalom nincs kiszárítva, szaftosan omlik. Jó ellenpont a tányéron a meleg fűszeres roppanós állagú szépen elkészített jó minőségű lencseragu. Kis zöldként, változatosságként madársaláta jelenik még meg, egyszerű balzsamecet öntettel. Nyulat mindenkinek, már aki nem cukigán (azon személyek gyűjtőfogalma, kik „cuki” állatokat nem fogyasztanak). Kóstoljuk a tésztát, mely szélesmetélt, bihari sonkával, pestóval és eperrel. Ideális állagú tésztát kapunk, melyet szépen bevon az elégségesen és nem túlzással adagolt erőteljes ízű pesto, rajta hajszálvékonyan szeletelt sonka, mellette friss eper. A tésztát mindegyik kiegészítő egyre feljebb és feljebb emeli, mind a maga ízét kiemelve. Édes savas eper, vegetális ízű olajos pesto és sós füstös érlelt sonka. Egy ebéd főfogásaként ennél több sem kell. A tőkehal az előbbiekhez képest egyszerűbb fogás. Tőkehal ananászos grill zöldségekkel. Jól válogatott grill zöldség, ananász és egy szelet ropogós bőrű hal. Könnyű nyári ebéd. Jó lenne, ha az ananász mondjuk salsa formájában markánsabban jelenne meg a tányéron.

Végül következzen két desszert lezárásképp. Sült török joghurt, aszalt gyümölcsökkel, török mogyoróval. Brulée formában készített, mézes joghurtdesszert, melynek sűrű állagát szépen frissítik a belerejtett kandírozott citrushéjak és törökmogyoró. Kompakt egyszerű desszert, jól zárja a három fogásos ebédet. Másik kóstolt desszert egyszerű teljes kiőrlésű torta. Szaftos, a mellé adott krémmel könnyen csúszó desszert, mely a mostanában bűnös szénhidrátot a teljes kiőrletéssel kívánja megbocsájthatóvá tenni. Megbocsájtjuk.

Számla érkezik, korrekt végösszeggel. Átlátható és pontos. Ahogyan az egész bistro. Hétköznap, aki egy kis nagyvárosiasságot szeretne vegyíteni az átlagoson túllépő konyhával, mondjuk egy baráti vagy üzleti ebéd keretében a Nyugati tér környékén akkor a NU az egyik biztos pont, ahol ezt megteheti.   

A teszt időpontja: 2014.május 23. A teszt az adott időpontban tapasztaltak leírását tartalmazza, a teljesítmény a tesztet követően változhat. A tesztben leírtak szubjektív véleményt tartalmaznak, hiszen minden ember ízlése más és más. Amennyiben véleménye, hozzászólása lenne kéjük tegye meg.

0 Tovább
12
»

gasztrokommando

blogavatar

Utolsó kommentek