…ahogy Leeloo mondaná a Besson klasszikusban. Beírtam a gugliba, hogy csirke. Recept, recept és recept. Hát tényleg semmi másra nem jó ez a szegény állat, csak arra, hogy serpenyőbe dobjuk, grillre húzzuk, felcsíkozzuk és wokban megpirítsuk? Úgy tűnik. Mondjuk, én inkább nem mondok semmit, aki sörös dobozra húzta és úgy sütötte meg őket. Mielőtt kitörne a pánik, csatolok fotót is. A fotó azelőtt készült, hogy bekentem volna őket lekvárral. Jó kis murit csaptunk a konyhában, szó se róla.
Fontos, hogy tudjuk mit eszünk, ezért utána olvastam, és kiderült, amit csirkének nevezünk nem más, mint egy ivarérettség előtt álló, nőnemű, kamasz tyúk. Vagyis: „ A hímivarú házityúkot kakasnak nevezik, az ivartalanított formája a kappan. A nőivarú házityúk a tojó. Kicsinye a csibe, a „kamasz”, növendék nőivarú házityúk a jérce vagy csirke. A tojásokon ülő tojó a kotlós.”
A csirke a világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehérhús, és az egyik legismertebb és legfontosabb fehérjeforrás. Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás 30kg/fő/év, aminek 70%-a csirkehús. Kedvelt azért is, mert nem zsíros, nem drága, tenyésztőknek pedig olcsón tartható, ez elkészítési lehetőségek száma pedig végtelen. Főnyeremény, na!
Fontos szempont a csirkevásárlásnál, és én ezt komolyan is veszem, hogy hogyan tartják, mielőtt feldolgozzák törékeny testét. Ha tehetitek, ne vegyetek nagyüzemben tartott, tápos, szétgyógyszerezett csirkét, egyrészt mert ízetlen, másrészt mert nem árt, ha így tiltakozol a kínzás ellen. Sajnos sok nagy étteremlánc, például a Kentucky Fried Chicken, aki évente 850 millió csirkét vágat le, nem fordít túl nagy gondot az állatok tartására, rengeteg állatvédő rendszeresen tüntet. Hol sárga bikiniben, ketrecbe zárva, hol csak BOYCOTT KFC táblákkal, esetleg csirkejelmezben, sőt, még az ámerikai celebritások is felemelték szavukat a KFC kegyetlenkedés ellen.
Sokaknak, akik megszokták a fakó, kicsit ízetlen csirke ízt, nem ízlik a házi csirke, házi tyúk, meglepő számukra a hús íz, nemhiába, hozzászoktak ahhoz, hogy a csirke csak egy semleges ízű összetevője az ebédnek. A Malackaraj 2009. júniusi bejegyzésében a világ legfinomabb csirkéjét, a bresse-it versenyeztette a broiler csirkével. Az árkülönbség tízszeres. Azt gondolom, ez önmagában elárul valamit.  Nyughatatlan, angol barátunkat, Jamie Olivert is megihlette a téma, 2008-ban járta a tenyésztőket és a fogyasztóknál népszerűsítette a szabadon tartott, udvaron nevelt szárnyast. 
Azért beszélek ennyit a csirkéről, mert csúnyán lepontoztátok az étterem.hu oldalon a Csirke-fogó lánc egyik éttermét. Olyannyira, hogy az említett egység be is zárt, de ők sem gondolták komolyan, hogy én ennyivel beérem. Frászt! Bekukkantottam a Bajcsy-Zsilinszky úton lévőbe, persze felmosás után zárás előtt, csak, hogy megkedveltessem magam az ott dolgozókkal. Villámgyorsan rendeltünk rántott csirkemellet szezámos zsemlébe rejtve, jó sok pirított hagymakarikával, francia salátával, törökültünk a Gödörnél és szépen befaltuk. Holnap mindenről beszámolok, addig töprengjetek el ezen a házi csirke dolgon és vegyetek egészséges csirkét, mert a csirke jó.